fbpx

Hoi, Ik ben schrijfster Saskia

Toen ik, schrijfster Saskia, geboren werd, zeiden de dokters al dat ik een pittig ding zou zijn. Ze snapten niet dat er zo veel pit kon zitten in zo’n klein lijfje. Dat bleek ook wel, want in de couveuse vond ik het heerlijk om dwars te liggen. 

Ik sportte graag toen ik op de basisschool zat. Alle andere vakken lukten minder goed. Thuis bakte ik graag eierkoeken en als ik naar bed ging, praatte ik tegen mijn knuffels. Het hele bed lag vol en tegen hen vertelde ik mijn eerste verhalen. Voor de rest vertelde ik het tegen niemand, behalve mijn knuffels. 

Vanaf mijn negende begon ik uit de krant plaatjes te knippen. Met mijn zwarte vingers plakte ik de foto’s op een a4’tje en schreef ik met mijn vulpen zelfverzonnen teksten erbij. Standaard had ik aan de zijkant van mijn middelvinger een blauwe plek van het vele schrijven. Later maakte ik boekjes over de Tour de France. Sjakie en de chocoladefabriek – een van mijn lievelingsboeken van Roald Dahl las ik graag. Ik weet nog dat we maandelijks met een grote tas naar de bibliotheek gingen. Ik mocht de boeken scannen en daarna konden de nieuwste pareltjes mee naar huis.

De laatste jaren van de basisschool las ik vooral heel veel boeken van Carry Slee. Ik vond het erg fijn om problemen waar ik zelf mee worstelde terug te lezen in haar personages. Ik las net zo lang totdat mijn ogen te moe waren om verder te lezen. En als ik niet aan het lezen was, speelde ik eindeloos winkeltje met flessen shampoo en afwasmiddel die werden bewaard. Ik wist eigenlijk niet wat ik wilde worden. Ik had een zeer lage CITO-score en ook de leraren dachten dat er niet zoveel talent in mij zat. Dit heb ik mijn hele schoolcarrière te horen gekregen. Uiteindelijk heb ik het hbo gehaald zonder ook maar één keer te blijven zitten! Niet voor niets citeer ik graag Pippi Langkous:

 

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’

 

Saskia van den Brand

De woorden stromen

Na het studeren ging ik werken. Eerst als doktersassistente bij een huisartsenpraktijk, daarna op vele andere plekken. Ik wist wel wat ik wilde: een verhaal schrijven over alle dieren die ontsnappen uit de dierentuin. Die gedachte stopte ik heel diep weg. Zo diep dat ik ook een tijd niet meer heb geschreven.

Ik dacht er niet aan om schrijfster te worden. Dat ik scripts schreef voor mijn theaterkoor en altijd honderden ideeën bedacht, vond ik heel normaal. Op een dag stelde ik mezelf de vraag: wat zou je meenemen naar een onbewoond eiland? Dat was makkelijk; een schrift en een pen. Als ik schrijf ben ik ultiem gelukkig. Mijn vingers dansen over het toetsenbord. Niets geeft mij zoveel vreugde als het bedenken van een nieuw personage.

En toen wist ik het: ik word schrijfster. Sindsdien stromen de woorden als nooit tevoren. Mijn hart ligt bij het schrijven van kinderverhalen. Ik heb al mijn verhalen gebundeld op mijn site en ik bezoek scholen om kinderen te enthousiasmeren voor creatief schrijven. Daarnaast geef ik individueel en in groepen schrijftraining. Een schrijfdag bestaat voor mij uit heel veel uren. Als de scholen gesloten zijn, schrijf ik ter afwisseling teksten voor bijzondere gebeurtenissen, blogs en websites. Zo behoud ik mijn creativiteit. De teksten van mij zijn inspirerend en krachtig. Ik word dan ook steeds vaker gevraagd als motiverende spreker bij Nationale herdenkingen van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of Veteranendag.

Als schrijfster denk ik altijd in mogelijkheden en kansen. Geen idee is mij te gek. Het doet mij dan ook pijn dat veel tieners en volwassenen denken in beperkingen.
Met veel plezier vertel ik over mijn reis om te komen waar ik nu sta. Ik wil iedereen inspireren om te kiezen voor datgene waar je hart een sprongetje van maakt.

Zelfs als niemand mijn verhalen zou lezen, wil ik blijven schrijven. Het is het leukste en mooiste wat er is.

Liefs,
Schrijfster Saskia 

 

Mijn missie

1

Alle kinderen aan het lezen

Ik gun het ieder kind om de magie van lezen te ontdekken. De leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als je een kwartiertje leest. Hoe meer je in aanraking komt met lezen, hoe sneller je geneigd bent zelf een boek te pakken. Mijn verhalen lees je in een kwartier voor! 

2

Erkenning voor gevoelens

Kinderen vinden het soms moeilijk om over gevoelens te praten. Een deel van mijn verhalen hebben een pedagogische boodschap, waardoor het zelfvertrouwen van kinderen kan worden vergroot en ontstaat erkenning van de gevoelens bij het kind. 

3

Ieder kind heeft talenten

Ik geloof in de kracht van creativiteit. Ieder kind kan schrijven en heeft talenten! Door het geven van creatieve workshops, is mijn ervaring dat kinderen sneller naar de boekenkast rennen. Creatief schrijven vergroot het leesplezier en het zelfvertrouwen van een kind.

Meer over mij!

%

Kaarten schrijf ik zolang ik mij kan herinneren met de hand

%

CD zestien en zeventien van Kinderen voor Kinderen - tja, nu ben ik echt oud - heb ik grijsgedraaid

%

De Timboektoe serie van Carry Slee heb ik verslonden

%

Als ik niet schrijf, wandel ik graag. Na afloop deel ik graag mijn avonturen met jou via Wandel.nl

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0