fbpx

Schrijf je eigen wijsheid

Stimulerende lessen over creativiteit en verbeeldingskracht voor kinderen

Iedere week geef ik les op scholen, waarbij ik creatief schrijven gebruik als basis. Kinderen stellen veel vragen over het vak kinderboekenschrijfster. Ik geniet daar enorm van en leer kinderen om zelf ook verhalen te schrijven. Dit doe ik door het Schrijf je eigen wijsheid-lesprogramma. Ik vertel graag wat het betekent voor kinderen: 

1. Zij vergroten hun zelfvertrouwen omdat ieder kind een uniek verhaal bedenkt;
2. zij maken veel schrijfuren waardoor zij hun handschrift ontwikkelen;
3. zij leren van bekende schrijvers waardoor ze meer binding met het vak krijgen;
4. zij ontwikkelen hun verbeeldingskracht en fantasie, waardoor zij beter met hun creativiteit omgaan;
5. zij voelen zich vrij, omdat je in deze lessen niets fouts kunt doen. Dit stimuleert een positieve associatie met lezen en schrijven.

Schrijven is voor mij de enige vorm in het leven waarin ik volledig vrij kan zijn als persoon, waarin alles er mag zijn. Ik ben erg dankbaar dat ik dit als kind al heb ontdekt. Dit leerde ik helaas niet op school, maar komt van binnenuit. Voor mij is schrijven een goede manier om te creëren. Dit gun ik ieder kind, want schrijven is veel meer dan letters neerkrabbelen. Veel kinderen zijn bang om fouten te maken. Een groot voordeel van creatief schrijven is dat je geen fouten kunt maken. Alles mag er zijn. Een kind mag eindeloos fantaseren en ontdekken dat taal ook heel leuk kan zijn. Als schrijver is het geweldig om kinderen te zien groeien in zelfvertrouwen, verbeeldingskracht en dat ik van scholen terughoor dat kinderen meer gaan lezen.

 

Dit zeggen anderen

´´We vinden iedere les heel erg leuk. Dit is de enige les, waarbij we net als bij knutselen vrij zijn. We mogen zelf een verhaal bedenken en leren steeds beter hoe je een verhaal spanneder en leuker maakt. Het voelt niet als school.”
Lisa, Finn, Benjamin en Martijn

Leerlingen groepen 6,7,8, Kindcentrum Nobel / Basisschool Nobelhorst in Hulst

”Saskia heeft in twee groepen met kinderen verhalen geschreven. De kinderen hebben genoten en zichzelf verbaasd met de resultaten. Mooi om te zien met hoeveel plezier en betrokkenheid zij hebben gewerkt aan hun eigen verhalen. Ook was het zo genieten toen de kinderen de verhalen aan elkaar mochten voorlezen! Ineens was er geen terughoudendheid meer bij de kinderen die normaal moeite hebben met lezen, iedereen was trots op zichzelf en de mooie verhalen van elkaar. Saskia draagt haar missie goed uit. Ik kan Saskia iedereen aanbevelen!”
Mariëtte van der Steen - Van Wessel

Directrice, Basisschool De Handreiking, Eindhoven

”We zien de kinderen allemaal in een actieve modus gaan en blijven, ze hadden er plezier in en kwamen tot leuke verhalen. Ze voelen zich veilig en die veiligheid geeft Saskia ook. Ze weten dat ze fouten mogen maken, ook in spelling en dat alles wat ze schrijven goed is.  De kinderen vonden het allemaal leuk. Als docent hebben wij ook veel van Saskia geleerd om kinderen vrijer te laten en vaker te schrijven.´´
Vera, Karin en Nancy

Leerkrachten groep 7, De Griffioen, Prinsenbeek

Meer over schrijfster Saskia

Ik geloof dat taal gegeven mag worden door mensen die helemaal blij worden van schrijven en het lezen van boeken. Ik hoef geen moeite te doen om kinderen te enthousiasmeren, want ik straal van binnenuit als ik kan vertellen over mijn vak. Als schrijver is mijn werkdag nooit klaar. Ik ben altijd en overal schrijver. Ook als ik niet schrijf denk ik aan nieuwe verhalen. Pen en papier zit standaard in elke tas. Dit is wie ik ben.

Iedere dag doe ik waar ik het meest gelukkig van word: hiertoe word ik geroepen. En doe dat morgen opnieuw. En opnieuw. 

Ik ben schrijver

Saskia van den Brand

Programma Schrijf je eigen wijsheid

Ik vind het superleuk om je meer te vertellen over Schrijf je eigen wijsheid. Lees snel verder wat ik met jouw leerlingen in de klas ga doen.

Wat gaan we doen?

Les 1: Kennismaking met mij. Daarna aan de slag met het gebruiken van je zintuigen. Leerlingen leren een verhaal te schrijven door gebruik te maken van je zintuigen. Dit doen ze buiten in de natuur. Als het niet mogelijk is, dan neem ik attributen mee om gebruik te maken van je zintuigen.
Les 2: Een verhaal spannend maken. Leerlingen maken een verhaal spannend, doordat er steeds van alles misgaat.
Les 3: Genres. Leerlingen maken kennis met verschillende genres. Daarna schrijven ze verschillende genre verhalen.
Les 4: Leerlingen maken kennis met verschillende personages. Ze leren hoe je een personage tot leven laat komen in een boek. Ze schrijven zelf een verhaal met uitgewerkte personages.

Wat leren leerlingen?

1. In vier weken tijd zijn kinderen schrijver geworden. Ze hebben geleerd hoe je een verhaal kunt schrijven en welke ingrediënten nodig zijn om een goed verhaal te schrijven.
2. Kinderen leren om hun verbeeldingskracht in te zetten om tot een verhaal te komen.
3. Kinderen leren hoe je je zintuigen gebruikt om een verhaal te schrijven.
4. Je leert hoe je een verhaal spannend kunt maken.
5. Je leert hoe je een personage tot leven kunt laten komen.
6. Je leert dat er verschillende genres zijn.
7. Kinderen leren om hun emoties te beschrijven.

Goed om te weten

Voor welke klassen?

Voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Prijs lessen

De prijs bedraagt € 900,-
voor 4 weken. 

Tijdsduur

120 minuten per week

Schrijfschrift

Ieder kind krijgt een schrijfschrift en ontvangt de opdrachten.

Deze scholen gingen je voor:

Direct starten? Vul het contactformulier in!

Ben je geïnteresseerd in het Schrijf je eigen wijsheid-lesprogramma of wil je nog wat meer informatie? Stel vrijblijvend je vraag en je weet vooraf precies waar je aan toe bent. In overleg is maatwerk altijd mogelijk. Ik denk graag met je mee!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0