fbpx

Geschiedenislessen over Canon

Lessen over de belangrijkste Nederlandse geschiedenis
door middel van creatief taalonderwijs

Iedere week geef ik geschiedenislessen over canon op scholen, waarbij ik mijn verhalen gebruik als basis. Mijn ervaring is dat kinderen zeer geïnteresseerd zijn en na afloop heel veel kennis hebben over het onderwerp. Leerlingen gaan aan de slag en werken met een creatief element. Lessen zijn hierdoor afwisselend en interactief. Kinderen leren meer over:

1. De Watersnoodramp
2 Kinderwetje Van Houten
3 Historische personen zoals Spinoza en Rembrandt
4 De Tweede Wereldoorlog
5 De VOC

Als schrijver ben ik gefascineerd in onze geschiedenis. Ik vind het heerlijk om te lezen over Aletta Jacobs en de VOC, maar voor jongere generaties is het nodig dat we de geschiedenis op een nieuwe manier vertellen. Dit doe ik door verhalen te schrijven in de tegenwoordige tijd, waardoor een leerling volledig opgaat in het verhaal. Ik heb creatieve opdrachten ontwikkeld bij de verhalen die passen bij de leerdoelen in het basisonderwijs. Leerlingen geven aan dat ze mijn lessen leuker en interessanter vinden. Ze waarderen het dat er altijd ruimte is voor eigen inbreng en tijd is om iets te maken.

 

Dit zeggen anderen

´´We vonden het een hele leuke les. Het was indrukwekkend om te horen wat Anne Frank had geschreven op de dag dat we les hadden. De opdracht om een brief te schrijven naar een regeringsleider was leuk. We kozen voor Poetin, want oorlog zou niet meer mogen bestaan.´´
Martijn en Isa

Leerlingen groep 8, Kindcentrum Kleinerf / Basisschool De Mortel

´´De kinderen vonden de geschiedenisles erg indrukwekkend. Ze vertelde dat ze voedselbonnen hadden gezien om brood, vlees en textiel van te kopen. Leuke opdracht om de kinderen ook een verhaal te laten schrijven. Erg leerzaam en past binnen curriculum.´´
Ton Vugts

Leerkracht groep 8, Basisschool Voordeldonk in Asten

´´Op woensdagochtend heb ik al een aantal keer meegedaan aan de atelierklas Kinderboeken. Ik vond het ontzettend leuk om te leren over de geschiedenis van het maken van een boek over Anne Frank. Leuk dat ik zelf ook mocht knutselen.´´

Finn

Leerling uit de bovenbouw, Kindcentrum Nobel / Basisschool Nobelhorst in Hulst

Meer over schrijfster Saskia

Creatief denken kun je leren. In al mijn lessen kies ik ervoor om zo min mogelijk te werken met Chromebooks en Ipads. Ik geloof dat ieder kind een kunstenaar is. Niemand hoeft een hulplijn in te schakelen. Iedereen kan iets creëren vanuit zichzelf. Ik wil kinderen leren dat je zelf je grootste potentieel bezit en hen helpen om de kunstenaar in zichzelf te behouden. Dit lukt het beste als je zo min mogelijk gebruik maakt van digitale middelen, omdat je dan je verbeeldingskracht moet gebruiken en vluchten niet meer gaat. In mijn lessen werk ik volgens het principe van hoofd, hart en handen. Meestal is dit een combinatie van schrijven, knutselen en iets maken vanuit je hart.

Wat kun je verwachten?

1. Elke les start met een voorleesverhaal over het centrale thema van de week.
Daarna volgt een onderwijsgesprek en leren kinderen klassikaal meer over het onderwerp. Het vertellen van verhalen is de oudste vorm van communicatie die we kennen. Verhalen maken in ons brein allemaal inlevingsprocessen los. En als iets je raakt, zul je het beter onthouden.
2. Vervolgens is er ruimte voor een creatieve opdracht.
3. De les wordt altijd afgesloten met het maken of ontwerpen van een knutselwerk.

Waar zijn de gastlessen goed voor?

1. Het uitgangspunt bij alle lessen is creativiteit. Verbeeldingskracht en creativiteit wordt gestimuleerd door het lezen van een verhaal, maar daarnaast door kunstzinnige opdrachten.
2. In deze lessen werkt een kind aan meerdere vakgebieden. Aardrijkskunde, geschiedenis en taal komen aan bod, maar de grondhouding is creativiteit.
3. SLO heeft 21e eeuwse vaardigheden benoemd, zoals kritisch denken, creatief denken en probleem oplossen als belangrijke vaardigheden. Deze komen allemaal aan bod in de lessen, waardoor kinderen goed voorbereid worden op de toekomst.

Goed om te weten 

Voor welke klassen?

Voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Prijs lessen

De prijs bedraagt € 1600,- voor 7 weken. 

Tijdsduur

120 minuten per week

Deze scholen gingen je voor:

Direct aan de slag? Vul het contactformulier in!

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenislessen over Nederlandse gebeurtenissen of wil je nog wat meer informatie? Stel vrijblijvend je vraag en je weet vooraf precies waar je aan toe bent. In overleg is maatwerk altijd mogelijk. Ik denk graag met je mee!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0