Geschiedenislessen over Canon
Lessen over de belangrijkste Nederlandse geschiedenis
door middel van creatief taalonderwijs
Iedere week geef ik geschiedenislessen over canon op scholen, waarbij ik mijn verhalen gebruik als basis. Mijn ervaring is dat kinderen zeer geïnteresseerd zijn en na afloop heel veel kennis hebben over het onderwerp. Leerlingen gaan aan de slag en werken met een creatief element. Lessen zijn hierdoor afwisselend en interactief. Kinderen leren meer over:
1. De Watersnoodramp
2 Kinderwetje Van Houten
3 Historische personen zoals Spinoza en Rembrandt
4 De Tweede Wereldoorlog
5 De VOC

Als schrijver ben ik gefascineerd in onze geschiedenis. Ik vind het heerlijk om te lezen over Aletta Jacobs en de VOC, maar voor jongere generaties is het nodig dat we de geschiedenis op een nieuwe manier vertellen. Dit doe ik door verhalen te schrijven in de tegenwoordige tijd, waardoor een leerling volledig opgaat in het verhaal. Ik heb creatieve opdrachten ontwikkeld bij de verhalen die passen bij de leerdoelen in het basisonderwijs. Leerlingen geven aan dat ze mijn lessen leuker en interessanter vinden. Ze waarderen het dat er altijd ruimte is voor eigen inbreng en tijd is om iets te maken.
Dit zeggen anderen
´´Op woensdagochtend heb ik al een aantal keer meegedaan aan de atelierklas Kinderboeken. Ik vond het ontzettend leuk om te leren over de geschiedenis van het maken van een boek over Anne Frank. Leuk dat ik zelf ook mocht knutselen.´´
Meer over schrijfster Saskia
Creatief denken kun je leren. In al mijn lessen kies ik ervoor om zo min mogelijk te werken met Chromebooks en Ipads. Ik geloof dat ieder kind een kunstenaar is. Niemand hoeft een hulplijn in te schakelen. Iedereen kan iets creëren vanuit zichzelf. Ik wil kinderen leren dat je zelf je grootste potentieel bezit en hen helpen om de kunstenaar in zichzelf te behouden. Dit lukt het beste als je zo min mogelijk gebruik maakt van digitale middelen, omdat je dan je verbeeldingskracht moet gebruiken en vluchten niet meer gaat. In mijn lessen werk ik volgens het principe van hoofd, hart en handen. Meestal is dit een combinatie van schrijven, knutselen en iets maken vanuit je hart.
Wat kun je verwachten?
1. Elke les start met een voorleesverhaal over het centrale thema van de week.
Daarna volgt een onderwijsgesprek en leren kinderen klassikaal meer over het onderwerp. Het vertellen van verhalen is de oudste vorm van communicatie die we kennen. Verhalen maken in ons brein allemaal inlevingsprocessen los. En als iets je raakt, zul je het beter onthouden.
2. Vervolgens is er ruimte voor een creatieve opdracht.
3. De les wordt altijd afgesloten met het maken of ontwerpen van een knutselwerk.
Waar zijn de gastlessen goed voor?
1. Het uitgangspunt bij alle lessen is creativiteit. Verbeeldingskracht en creativiteit wordt gestimuleerd door het lezen van een verhaal, maar daarnaast door kunstzinnige opdrachten.
2. In deze lessen werkt een kind aan meerdere vakgebieden. Aardrijkskunde, geschiedenis en taal komen aan bod, maar de grondhouding is creativiteit.
3. SLO heeft 21e eeuwse vaardigheden benoemd, zoals kritisch denken, creatief denken en probleem oplossen als belangrijke vaardigheden. Deze komen allemaal aan bod in de lessen, waardoor kinderen goed voorbereid worden op de toekomst.
Goed om te weten

Voor welke klassen?
Voor groep 5 t/m 8 van de basisschool.

Prijs lessen

Tijdsduur
Deze scholen gingen je voor:







Direct aan de slag? Vul het contactformulier in!
Ben je geïnteresseerd in de geschiedenislessen over Nederlandse gebeurtenissen of wil je nog wat meer informatie? Stel vrijblijvend je vraag en je weet vooraf precies waar je aan toe bent. In overleg is maatwerk altijd mogelijk. Ik denk graag met je mee!