fbpx

Verhaal 2

De frietwedstrijd in aardappelland

Een verhaal over een frietwedstrijd tussen Aart Appel en Cora Patat.
Wie zal er winnen?

‘De beste patatjes,’ kopten plaatselijke kranten vorig jaar over meneer Aart Appel. Iedereen in Aardappelland kent hem, want hij heeft de laatste tien jaar op rij de verkiezing gewonnen voor beste frietkraam. ‘Heerlijk krokant en goed van smaak’ en ‘Aart Appel opnieuw de beste’ stond er in alle kranten.

‘Wie zal er dit jaar winnen?’ vraagt burgemeester Piet Friet zich af. ‘Ik denk Aart Appel’.

‘Hij is zelf een aardappel, met zijn bolle gezicht en zijn vuurrode wangen. Heel anders dan zijn grote concurrente mevrouw Cora Patat,’ antwoordt Kees Kroket. 

‘Cora is net zo dun als Franse frietjes. Je kunt zo door haar heen kijken,’ zegt Piet Friet terwijl hij op zijn fiets stapt. ‘Ik zie je vanavond bij de uitreiking.’

‘Tot vanavond. Ik hoop dat Cora Patat wint.’

 

 ‘De vijftigste editie ga ik winnen.’

‘Als je frietjes maar niet duurder worden,’ zegt Jan Krent, terwijl hij op een frietje kauwt. Cora Patat loopt met haar aardappelen voorbij de kraam van Aart. ‘Ben je klaar voor de verkiezing?’ 

‘Reken maar, Cora Patat.’ ‘Dit jaar krijg je weer flink op je patatten, want mijn frietjes zijn het allerlekkerste uit heel Aardappelland,’ glundert Aart.

‘Dat zullen we nog wel eens zien, want jij bakt al heel lang dezelfde saaie frietjes. Klanten willen iets anders en dat krijgen ze bij mij,’ antwoordt Cora. ‘Let maar op… ik ga dit keer van je winnen, Aart Appel!’ en haar stem slaat een octaaf over.

Aart versiert zijn kraam met vlaggetjes en Cora schrijft met haar sierlijke handschrift haar specialiteit op het bord voor haar kraam. De lekkerste en gezondste patatjes koop je bij Cora Patat. Proef nu zoete aardappelpatat. Op het plein staan nog vier andere patatbakkers en overal ruik je de vette geuren. ‘Ik heb al frietjes van alle kramen op, maar de lekkerste heb ik voor het laatst bewaard,’ zegt Sjoerd.

‘Kijk eens Sjoerd, je frietjes. ‘Niet vergeten om in de grote ronde bus midden op het plein mijn naam te schrijven hè?’ zegt Cora.

‘Nee, ik stem op jou. Aan het eind van de dag zal de burgemeester Piet Friet jou kronen tot winnaar en is de frietbeker voor jou.’

 

Wat is het toch altijd makkelijk om jou te herkennen met jouw grote krulsnor,’ zegt Aart. ‘Geweldige snor!’ 

‘Het leuke is dat ik er in de avond ook altijd nog plezier van heb. De stukjes kroket met mosterd blijven altijd in mijn snor hangen,’ antwoordt Kees Kroket.

‘Wil je weer een frietje met twee kroketten?’ vraagt Aart.

‘Goed geraden.’

Aart gooit de frietjes in het vet. ‘Wat ruiken jouw patatten toch altijd heerlijk,’ zegt Kees Kroket terwijl hij verheerlijkt de geur opsnuift.

‘Ja. De beste frieten die je maar kunt krijgen. Kijk eens twee kroketten en de puntzak friet voor jou.’ 

‘Dank je wel, Aart.’ ‘Ik ga ook nog even de frieten van Cora Patat proeven.’

Aarts gezicht wordt vuurrood van boosheid.. ‘Mijn frieten zijn veel lekkerder hoor!’

Kees Kroket loopt met zijn volle puntzak naar de kraam van Cora Patat. Hij sluit aan achter de gigantisch lange rij.

‘Hallo Ronald Curry, wat fijn dat je er bent. Wil je ook mijn patatjes proeven?’ vraagt Cora. 

‘Jazeker.’

‘Weet je wat ik graag wil?’ Op de frietjes mag je een flinke dot curry toevoegen en natuurlijk wil ik ook een lekkere hamburger.’

‘Komt voor elkaar, Ronald.’

Meneer Curry waggelt en kan zijn eigen voeten niet meer zien, omdat zijn buik eroverheen hangt. Meneer Curry praat een beetje raar, vindt Cora Patat. Eerst verstond Cora hem nooit, maar dat komt omdat hij uit Amerika komt. Daar eten ze mega grote hamburgers en heel veel friet. Nu maakt Cora grote hamburgers speciaal voor Ronald Curry, want hij heeft haar dat geleerd. Ze legt er niet alleen een hamburger op, maar ook veel uien, currysaus en zelfs een ei. Alleen gaat meneer Curry door de uien wel altijd veel windjes laten… 

‘Wat een stank. Bak maar weer gewoon frietjes, Cora Patat!’ roept Meneer Frikandel.

‘Doe ik.’

Cora Patat blijft maar frietjes bakken. Heel anders dan bij Aart Appel. Voor zijn kraam staat helemaal niemand. Aart Appel kan het niet langer aanzien. De rij bij Cora Patat is zo lang… ze mag niet winnen! Hij pakt al zijn puntzakjes friet en scheurt ze in stukjes. Op ieder papiertje schrijft hij met zijn handschrift ‘AART APPEL’. Hij heeft wel dertig briefjes geschreven, sluipt zijn kraam uit en terwijl iedereen voor de kraam van Cora Patat staat gooit hij de briefjes in de bus.

‘Wat ben jij aan het doen?’

Aart Appel verstijft. ‘Helemaal niets, Kees Kroket.’

‘Ik houd je in de gaten AART APPEL,’ zegt Kees op een minder vriendelijke toon.

Geschrokken loopt Aart Appel weer terug naar zijn frietkraam.

‘Dat was lekker,’ zegt Kees Kroket tegen Ronald Curry. Het plein is helemaal volgestroomd met alle dorpsbewoners. ‘Daar heb je de burgemeester.’

‘Nu wordt de winnaar bekend gemaakt!’ roept Ronald Curry.

‘Let maar op, dat wordt Cora Patat!’

‘Goedenavond dorpsbewoners. Het is tijd om de winnaar bekend te maken.’ De burgemeester pakt de grote bus en met een grote hamer slaat hij de bus kapot. Er vallen tientallen briefjes uit.

 

Cora en Aart staan naast elkaar te wachten op het verlossende woord van de burgemeester Piet Friet. Aart Appel vindt de frietjes van Cora lekker ruiken, maar dat gaat hij niet tegen haar zeggen en hij kijkt stuurs voor zich uit. 

‘Ik open nu één voor één de briefjes en dan weten we wie de winnaar is van deze verkiezing.’ De burgemeester opent het eerste briefje. ‘De eerste stem gaat naar Cora Patat!’ schalt er door de microfoon.

De tweede stem is ook voor Cora Patat. De derde stem is voor Aart Appel. ‘Zie je wel?’ zegt Aart, zodat iedereen het kan horen. 

‘Twee stemmen voor mevrouw Patat en één stem voor meneer Appel,’ zegt mevrouw Stip. Op het grote bord houdt ze de score bij.

Het vierde briefje is een stem voor Cora Patat. ‘Aart Appel, Aart Appel en ook briefje zeven is opnieuw een stem voor Aart Appel,’ mompelt burgemeester Piet Friet. ‘De friet is populair, want ook briefje acht is voor Aart Appel. Weer een stem voor Aart Appel!’ 

Aart Appel slaat zichzelf nog een keer op zijn buik. ‘Zie je wel dat ik ga winnen?’ Cora geeft geen antwoord.

‘Alweer een stem voor Aart Appel.’ De burgemeester ratelt maar door. ‘De meeste stemmen zijn voor Aart Appel! De winnaar van de vijftigste editie van de beste frietjes van Aardappelland is met vijfendertig stemmen gewonnen door Aart Appel!’ roept de burgemeester. ‘Graag een groot applaus voor de winnaar Aart Appel! Kom maar naar voren.’

Aart Appel loopt naar voren, maar niemand klapt. ‘Hij heeft vals gespeeld!’ roept Kees Kroket. ‘Hij heeft in de bus allemaal briefjes toegevoegd met zijn naam erop. Kijk maar en raap verschillende briefjes op. Je ziet hetzelfde handschrift. Hij heeft zijn puntzakken gebruikt.’ 

Massaal gooien de dorpsbewoners nu met frietjes naar Aart Appel. Zo hard als hij kan rent hij weg en verlaat het podium. Hij verstopt zich in zijn eigen frietkraam.

‘Valsspelende boeren worden niet getolereerd. Aart Appel is gediskwalificeerd!’ zegt de burgemeester. Alle dorpsbewoners applaudisseren. ‘De winnaar voor de verkiezing Beste friet van Aardappelland is, voor de allereerste keer, Cora Patat! Niet alleen de lekkerste, maar ook de gezondste frietjes!’

Cora Patat is door het dolle heen en glundert van oor tot oor. Met een oorverdovend applaus loopt Cora het podium op. ‘Dank jullie wel!’

‘Deze is voor jou.’ De burgemeester overhandigt haar de grote frietbeker.

 

‘Waar is Aart Appel?’ vraagt Kees Kroket een paar maanden later.

‘Hij verkoopt nu friet in Mayolaland. Die zien we voorlopig niet meer terug,’ antwoordt Cora lachend.

 

Liefs,
Saskia

Wat vind je van mijn verhaal?

Ieder verhaal is geschreven vanuit mijn hart. Het is dan ook moeilijk om het de wijde wereld in te slingeren, want dan is het verhaal niet meer van mij alleen.

Als schrijfster denk je soms dat je een geweldig verhaal geschreven hebt. Als lezer kun je hier heel anders over denken. Ik vind contact met mijn lezers belangrijk. Als schrijfster word ik beter door heel veel te oefenen, maar ook door de reacties van jullie.

Ik beantwoord graag jouw vragen en/of reacties. Laat mij vooral weten wat je van mijn verhalen vindt.

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0