fbpx

Creatieve workshop voortgezet  onderwijs

Het is niet makkelijk om tieners aan het lezen te krijgen, maar het kan wel! Het ligt voor de hand om te vertellen hoe mooi een roman is, maar wist je dat jongeren veel liever zelf een verhaal schrijven?

Een creatieve workshop is dé manier om jongeren enthousiast te krijgen om te gaan lezen. Ieder kind heeft creativiteit in zich en is van nature nieuwsgierig. Dat willen wij graag zo houden. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren meer gaan lezen als ze zelf een verhaaltje schrijven. Als kinderen zwoegen en geconcentreerd werken aan een verhaal, dan blijkt dat schrijven na afloop aanzet tot lezen.

Wat is creatief schrijven?

Bij creatief schrijven kun je niets fout doen. Je schrijft vanuit je gevoel.
Tijdens de creatieve workshop leren kinderen hoe je op een originele manier een verhaal schrijft. De meeste kinderen denken dat je bijzondere creativiteit nodig hebt om een verhaal te schrijven. Dit is niet waar. Iedereen kan het. Ieder kind kan schrijven. De schrijfster, Saskia van den Brand, zet kinderen aan tot fantaseren. Met simpele doeltreffende oefeningen is deze schrijfworkshop gegarandeerd een feestje.

Voor welke klassen?

De workshop kan gegeven worden voor alle niveaus en klassen. In overleg is maatwerk qua thema mogelijk.  

Voor hoeveel leerlingen?

De creatieve schrijfworkshop is geschikt voor een gewone klas. Denk aan maximaal 25 leerlingen.

Tijdsduur

De standaard workshop schrijven bedraagt 1 uur per klas.

Benodigdheden

Een reguliere ruimte van ongeveer 50 vierkante meter (een klaslokaal). Het is fijn als een schoolbord, flipover of smartboard aanwezig is.

Prijs workshop

De prijs voor een standaard workshop bedraagt € 97,- per uur exclusief reiskosten. De workshop kan uitgebreid worden met een voorleessessie.

Geïnteresseerd in deze workshop of wil je nog wat meer informatie? Stel vrijblijvend je vraag en je weet vooraf precies waar je aan toe bent. In overleg is maatwerk altijd mogelijk. Ik denk graag met je mee!

Waarom kiezen voor een creatieve workshop schrijven?

  •  Wie creatief schrijft, leert spelen met woorden. Je maakt persoonlijke en fantasievolle teksten op een speelse wijze.( Janssen & Van den Bergh, 2010

  • Je structureert gedachten

  • Het taalgevoel van leerlingen neemt toe

  • Tekstbegrip, leesplezier en zelfvertrouwen worden vergroot

  • Het heeft een positief effect op het fysieke en mentale welzijn van jongeren. In het bijzonder bij jongeren met emotionele problemen. (Travagin, Margola & Revenson, 2015)

  • De schoolprestaties van jongeren nemen toe. (Travagin e.a., 2015)

  • De leerlingen worden  niet afgerekend met ‘een rode pen’. Je kunt niets fout doen.

  • Gevarieerde werkvormen en schrijfopdrachten worden toegepast, waardoor plezier in lezen en schrijven toeneemt.

  • Na afloop pakken tieners eerder een boek uit de boekenkast.

Schrijfster Saskia van den Brand

Wil je meer weten over de creatieve workshop? Heb je nog vragen of ben je geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact met me op door onderstaande formulier in te vullen. 

Winkelmand
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0