fbpx

Creatief schrijven

Taal kan zoveel creatiever! We leren kinderen netjes schrijven, maar wist je dat kinderen het superleuk vinden om een verhaal te schrijven? Je werkt dan meteen aan de motorische ontwikkeling en je stimuleert de creativiteit van het kind. Veel kinderen zijn bang om fouten te maken, want regelmatig zijn er toetsen op het gebied van spelling. Een groot voordeel van creatief schrijven is dat je niets fouts kunt doen. Kinderen moeten leren loslaten, zodat de creativiteit kan stromen. Het is effectiever om vaardigheden in een natuurlijke samenhang aan te bieden. Als je een verhaal schrijft, werk je hier aan. Een kind moet zijn verhaal meerdere keren lezen om een vervolg te bedenken. Dit is effectiever dan wanneer je schrijven en lezen strikt scheidt. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen meer gaan lezen als ze zelf een verhaaltje schrijven. Als kinderen zwoegen en geconcentreerd werken aan een verhaal, dan blijkt dat schrijven na afloop aanzet tot lezen.

 

Wat heb je aan creatief schrijven als leerkracht?

  • Schrijven met de hand maakt kinderen rustig. Het is een manier om prikkels te verwerken. Regelmatig verhalen schrijven zorgt voor rust in de klas.
  • Kinderen die moeite hebben met het omgaan en uiten van emoties, doen dit onbewust in een verhaal. Een kinderverhaal geeft jouw als docent een schat aan informatie over kinderen in de klas. De verhalen zijn dan ook zeer waardevol.
  • Je kunt de verhalen gebruiken om de belangrijkste spellinglessen te herhalen. Een echte aanrader, waarbij je ook een link kunt leggen met de verhalen van kinderen.
  • Verhalen schrijven zet aan tot lezen!
  • De meeste kinderen vinden het leuk om een eigen verhaal voor te lezen in de klas. Hierdoor slaan leerlingen informatie beter op. Meer voorlezen helpt met AVI- en begrijpend lezen, waardoor de resultaten toenemen.
  • Schrijven zorgt voor meer letter- en tekstbegrip.
  • Schrijven zorgt voor een betere concentratie. Laptopgebruik in de klas kan de prestaties nadelig beïnvloeden door de manier en kwaliteit van het maken van aantekeningen in de klas. Het maken van aantekeningen met de hand, verbetert leren en onthouden. Meer notities leiden tot betere prestaties. We zien dat laptopgebruik een negatieve invloed heeft op het leervermogen.
  • Schrijven is vermoeiend. Als we schrijven zijn onze handen hard aan het werk. De linker- en hersenhelft moeten optimaal samenwerken. Typen gaat veel sneller, maar daardoor onthoud je het ook minder.
  • Ieder kind heeft succes.

 

Schrijfster Saskia van den Brand

Voor welke klassen?

Voor groep 5 t/m 8 van de basisschool. In overleg met de docent, bepalen we van tevoren een thema. 

Prijs workshop

De prijs voor Creatief Schrijven bedraagt
€ 300,-

Tijdsduur

120 minuten 

Deze scholen gingen je voor:

Ben je geïnteresseerd in mijn lesprogramma Creatief Schrijven of wil je nog wat meer informatie? Stel vrijblijvend je vraag en je weet vooraf precies waar je aan toe bent. In overleg is maatwerk altijd mogelijk. Ik denk graag met je mee!

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0