fbpx

Waarom leest een kwart van de pubers niet? 40 procent van de PABO-studenten leest zelf niet.

 

Ik las het rapport, Monitor de Bibliotheek op school pabo 2020 – 2021. Ruim 823 pabo-studenten zijn ondervraagd. De cijfers zijn schokkend. Pubers lezen niet. Ruim 40 procent leest geen romans of verhalen; 35 procent leest nooit kinderboeken wanneer dat niet verplicht is voor school. Tijdens hun stage wordt bijna geen aandacht besteed aan vrij lezen. 48 procent denkt onvoldoende kennis te hebben om kinderen te enthousiasmeren voor lezen. Vrouwen vinden een boek lezen (54 procent) ‘best leuk’. Dit is iets hoger dan bij mannen (48 procent). Ruim 40 procent van de mannen vindt lezen ‘niet leuk’ en bij de vrouwen 18 procent.

Studenten studeren aan de pabo met de ambitie om leerkracht te worden. Je bent leerkracht voor alle vakken en ja, daar hoort ook lezen bij. Het is iets wat moet, maar het gebeurt amper. Wie veel leest heeft een grotere woordenschat, legt makkelijker verbanden en begrijpt de wereld beter. Hoe kunnen toekomstige leraren uitleggen hoe leuk lezen is als je zelf nooit leest? Ik vond vroeger rekenen ook niet leuk, maar ik moest thuis oefenen. Steeds dezelfde sommen, totdat ik het kon. Zo is het ook met lezen. Na een tijdje ga je het nog leuk vinden ook.

Leesonderwijs moet gegeven worden door docenten met hart en bezieling.
Om een betere docent te worden, moet je zelf veel lezen. Even vijf minuten tussendoor lezen werkt jammer genoeg niet, daar heb je echt wel een half uur voor nodig. We kunnen nog zoveel miljarden pompen in het onderwijs, maar we moeten beginnen bij de basis. Verplichte leeskilometers voor docenten. Of we nodigen vaker schrijvers uit in de klas. Met alle liefde kom ik langs om de verbeelding bij kinderen te stimuleren.

Liefs,
Saskia

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0