Verhalen schrijven met kinderen: 7 praktische tips!

‘Saskia, ik wil een verhaal schrijven, kun je mij helpen?’ Deze vraag krijg ik best vaak van kinderen, leerkrachten en ouders. Speciaal voor iedereen die aan de slag wil met het schrijven van verhalen met kinderen heb ik 7 praktische tips! Lees je mee?

1. Heb geen verwachtingen bij verhalen schrijven

Zelf ben ik ooit begonnen met het schrijven van een paar regels. Daarna een bladzijde en pas veel later een tweede. Het hoeft niet meteen een boek te worden. Leg de lat niet te hoog. Het feit dat een kind schrijft is al goed. Ook al is het maar twee regels. Heb als volwassene geen verwachtingen.

2. Let niet op spelling en hoofdletters

Het is superbelangrijk dat je niet let op spelling, hoofdletters en leestekens. Creativiteit ontstaat als je in een flow zit. Als je nadenkt over hoe je een woord schrijft dan verdwijnt je fantasie. Dit is letterlijk zo. Je geeft een kind veel vrijheid als het niets fout kan doen. Hierdoor zul je merken dat kinderen makkelijker iets op papier krijgen. Soms lukt het even niet of zitten kinderen teveel in hun ‘hoofd’. Mijn tip is om dan gewoon te beginnen met het feit dat je niet weet wat je zal gaan schrijven. De volgende zinnen rollen vanzelf uit je pen, maar dan is het wel noodzaak dat je begint.

3. Schrijf een verhaal over iets waar je wat mee hebt.

Het is makkelijk om te schrijven als je ergens heel enthousiast over bent. Ik schrijf zelf alleen verhalen die dichtbij mij staan. Dat wil niet zeggen dat ik niet schrijf over pissebedden. Ik heb daar niet zoveel mee, maar als een pissebed ongelukkig is dan kan ik mij verplaatsen in het personage. Schrijf iets over wat je raakt of bezighoudt. Bijvoorbeeld over je sport of pretpark waar je onlangs geweest bent. Schrijven gaat makkelijker als je het onderwerp dicht bij jezelf houdt. Je kunt alleen schrijven over iets wat je kent of meegemaakt hebt.

4. Schrijf een verhaal met illustraties

Geef een kind vrijheid om te schrijven en maken. Er mogen illustraties bij. Ook kun je met verschillende kleurtjes woorden schrijven. Zo is Elisabeth Dami daar ooit mee begonnen. Dit zie je nu terug in heel veel kinderboeken.

5. Maak samen een verhaal

Hoe leuk is het om met alle gezinsleden samen een verhaal te maken. Je schrijft om en om een regel bij het verhaal. Zo krijg je een verhaal van jullie samen.

6. Ongelukken in huis

Superleuk om een verhaal te maken. Een leuk voorbeeld is om een eerst een taart te gaan bakken. Hopelijk gaat alles goed en kun je tijdens het schrijven van je verhaal een stuk taart eten. Geef als opdracht om een verhaal te schrijven over het bakken van een taart, maar daarbij gaat alles mis. Denk aan het beslag viel op het aanrecht, de taart werd te laat uit de oven gehaald, de aardbeien werden joekels in de oven etc. etc. Zo combineer je bakken en schrijven met elkaar.

7. Schrijf een brief aan een schrijver

Als schrijver vind ik het heel leuk als kinderen mij vragen sturen. Ik beantwoord alle brieven die ik ontvang! Vaak schrijven kinderen over mijn boek Avonturen in Boekenatlas en willen ze iets meer weten over een personage of hoe ik het heb verzonnen. Wil jij ook een brief schrijven? Dat kan! Stuur je brief naar mij per mail en je ontvangt vliegensvlug al je antwoorden.

PS ik heb superveel lesprogramma’s. Daarmee krijg ik alle kinderen aan het lezen en schrijven. Wil je meer weten? Kijk eens op deze pagina of lees mijn boek als je verhalen van mij wilt lezen.

Creatieve groet,
Saskia van den Brand

Winkelmandje0
Er zitten geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0