Negen tips om kinderen aan het lezen te krijgen

Hoe krijg je kinderen aan het lezen? Ik vroeg me eerst af hoe ik zelf een lezer ben geworden, want ik kan me niet herinneren dat op school veel werd voorgelezen. Thuis werd ik wel voorgelezen en ik denk dat dat zeker heeft geholpen. Ik werd vooral een lezer, doordat ik het fijn vond om even in een andere wereld te zijn. Ik las iedere dag. Vooral Carry Slee, Roald Dahl en Marion van de Coolwijk. Ik heb wel periodes gehad dat lezen niet bovenaan mijn lijstje stond. Dit was vooral tijdens het HBO. Als je een tijdje niet gelezen hebt, gaat het ook moeizamer. Je moet het blijven doen. Hierbij mijn tips om kinderen toch aan het lezen te krijgen.

1. Iedere school heeft een bibliotheek. Hier kun je iedere dag een boek ruilen. Dit geldt voor zowel basis- en voortgezetonderwijs.

2. Geef kinderen een stem bij het samenstellen van de bibliotheek. Ieder jaar komen er nieuwe boeken in de kast. Kinderen mogen zelf titels nomineren. Boeken mogen ook mee naar huis genomen worden.

3. Op de basisschool lezen kinderen iedere dag 30 minuten. Op het voortgezet onderwijs mag er 60 minuten gelezen worden.

4. Ieder kind heeft het recht om voorgelezen te worden. Op de basisschool minimaal 1 keer per week in alle klassen! Het is een misvatting dat je vanaf groep vijf niet meer voor hoeft te lezen. Kinderen vinden het geweldig. Kijk eens bij mijn boeken voor inspiratie.

Ik ben voorstander om ook in het voortgezet onderwijs voor te lezen, maar dan als vervanging van een les. Wil je het hebben over kindermishandeling of pesten, dan kun je beter een verhaal voorlezen en het daarna klassikaal bespreken. Zie voor verhalen deze pagina.

5. Iedere leerling op de basisschool krijgt jaarlijks een schrijver op bezoek. Hiermee laat je zien dat je lezen serieus neemt. Bij het voortgezet onderwijs gebeurt dit incidenteel.

6. Ieder kind in de bovenbouw houdt een boekbespreking, maar dit mag zonder voorbereiding. Je vertelt uit je hart wat je van het boek vond. Dit hoeft niet met ingewikkelde sheets. Lezen moet leuk zijn.

7. Docenten lezen zelf. Als kinderen vrij lezen in de klas of er is een leesopdracht dan gaan docenten ook lezen. Corrigeren van huiswerk geeft een verkeerd signaal.

8. Alles wat kinderen willen lezen is goed. Strips, young adult of een spannend boek. Ik vind het de taak van een leraar om kinderen te enthousiasmeren voor andere boeken.

9. Kinderen krijgen wekelijks creatief schrijven. Hierdoor leren ze hoe leuk het is om een verhaal te verzinnen.

Heb je interesse om aan de slag te gaan met creatief schrijven of wil je graag een schrijfster in de klas? Neem dan gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.

Liefs,

Saskia

 

 

Winkelmandje0
Er zitten geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0