fbpx

Spreekwoorden oefenen in de klas

Spreekwoorden en gezegdes horen bij de Nederlandse taal. Ik ben dan ook in de pen geklommen om hier iets over te schrijven. Het Nederlands kent veel spreekwoorden die afkomstig zijn uit de oudheid en Bijbel. Door middel van het spreekwoordenspel leren kinderen spreekwoorden en de betekenis. In deze blog vertel ik er meer over.

Waarom leren kinderen spreekwoorden?

Leerlingen worden vanuit het primair onderwijs voorbereid op het voortgezet onderwijs. Spreekwoorden zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse taal. Onbekend maakt onbemind. Het is belangrijk dat we spreekwoorden blijven leren aan kinderen, want het helpt bij het leren kennen van de Nederlandse cultuur. Het is dan ook vastgelegd in de kerndoelen Nederlands.

Wat kun je met het spreekwoordenspel?

Spelmateriaal om 32 bekende spreekwoorden te oefenen. Het materiaal bestaat uit kaartjes. De kaartjes bestaan uit 32 sets van drie bij elkaar horende kaartjes. Eén kaart met het spreekwoord, één kaart met de betekenis en een kaartje met de geschiedenis van het spreekwoord met een afbeelding. Met het materiaal zijn diverse spelvarianten mogelijk, zoals memory en pictionary. Zo leer je sneller een spreekwoord.

Geschiedenis leren door in het verleden te duiken

Een kind kan de was doen of driemaal is scheepsrecht zijn bekende spreekwoorden met een wijsheid. Je onthoudt spreekwoorden makkelijker als je weet hoe het is ontstaan, vandaar dat het spreekwoordenspel ook de betekenis in relatie met de geschiedenis toelicht. De plaatjes helpen kinderen die visueel zijn ingesteld en je kunt deze kaartjes gebruiken tijdens zowel een les geschiedenis als Nederlands.

Samen aan de slag met het spreekwoordenspel!

Wil jij nu direct aan de slag met het spreekwoordenspel? Dat kan! Schrijfster Saskia komt graag langs om samen met de klas dit spel te spelen in groep 7 en 8. Leerlingen krijgen dan nog meer mee van de geschiedenis. Na afloop ontvang je het spel en kun je gedurende het jaar aan de slag met de kaartjes.

Liefs,

Saskia

 

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0