fbpx

Ons Kloosterpad. Nieuwe wandelroutes in Brabant.

 

Blog wandeling Kloosterpad

Het is Koningsdag. Ik draag geen oranje kleding en sta ook niet te dansen in de woonkamer. Ik ga de verjaardag van de Koning op een andere manier vieren. Vandaag ga ik wandelen met broeder Maarten van de Weijer. Ik ben erg dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om samen met hem Ons Kloosterpad warm te lopen.

2021 is het Jaar van het Brabants kloosterleven. Speciaal voor het kloosterleven is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Het zijn unieke wandelingen langs de indrukwekkende kloostergebouwen, adbijen en kerken. Ons Kloosterpad wordt op 30 april geopend en iedereen kan vanaf 1 mei de wandelingen lopen. Op dit moment zijn er nog ongeveer veertien kloosterlingen woonachtig in de Abdij van Berne, waarvan mijn wandelmaatje de op één na jongste broeder is.

Ik rijd door de sierlijke toegangspoort en Maarten komt al naar mij toe. Ik sta al helemaal in de startblokken om op pad te gaan, maar eerst krijg ik een uitgebreide rondleiding door de tuinen van het klooster. Maarten vertelt honderduit over zijn voorliefde voor tuinieren en het kloosterleven. Zo hoort de abdij van Berne bij de Norbertijnen. Ze zoeken een midden tussen het religieuze en het maatschappelijke leven. De kloosterlingen bidden drie keer per dag, maar je kunt ook een baan hebben buiten het klooster. Maarten houdt zich vooral bezig met de financiën van het complex. Het hele landgoed is zo groot dat er een aparte tuinman en ook een kok in dienst is. Ik word erg blij van de vijver, kruidentuin, maar vooral de boekhandel. Helaas is deze vandaag gesloten. Het lijkt me een voorrecht om hier te mogen wonen.

Na de rondleiding is het tijd om te gaan wandelen. De tweede etappe van Ons Kloosterpad start bij de Abdij. Maarten kent de omgeving op zijn duimpje. De routekaart is dan ook niet nodig.
De omgeving kenmerkt zich door akkerbouw. Oude schuren zijn steeds meer verdwenen en daarvoor in de plaats worden nieuwe huizen gebouwd. De gazons kleuren grauw. De citroenvlinders vliegen door de statige bomenrij bij Landgoed Heeswijk. Een jongetje heeft een oranje kleed neergelegd met zijn speelgoed. De Nederlandse vlag is op zijn wangen geschminkt. Ik volg Maarten en af en toe wijken we af van de oorspronkelijke route.

In eerste instantie zou je denken dat onze levens erg verschillen, maar dat valt wel mee. Maarten houdt net als ik van zingen en leest graag. Ook ik ben op zoek naar zingeving en rust in mijn hectische leven. Maarten kiest ervoor om te bidden en ik doe dit voornamelijk door te wandelen.
We kiezen allebei een andere vorm, maar het doel is hetzelfde, namelijk terugkomen bij jezelf.

Na meer dan twee uur is de wandeling ten einde. Ik ben veel wijzer geworden over het kloosterleven, maar bovenal heb ik een ontzettend warme man leren kennen.

p.s. voor meer foto’s. Volg mij op Instagram

Liefs,

Saskia

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0