fbpx

Masterclass creatief schrijven docenten Willemsparkschool

Hoe kunnen we (creatief) schrijven op school leuker maken. Deze vraag stelde de Willemsparkschool. Want, docenten vinden het moeilijk om een opstel of werkstuk op een andere manier aan te bieden. Een ontzettend leuke opdracht, omdat ik geloof dat leraren van onschatbare waarde zijn om leren leuk te maken.

Tijdens de studiedag op 26 oktober, mocht ik een masterclass geven over taal. Ik werd hartelijk begroet door alle leraren van groep 3 t/m 8. Ik begon te vertellen over mijn passie voor schrijven. Ik vertelde dat ik geen gebruik maak van digitale ondersteuningsmiddelen. Als ik les geef aan kinderen, mogen ze ook geen chromebooks gebruiken.

Wat is voor mij creativiteit?

Creativiteit is voor mij reizen. Ik wil dat kinderen of in dit geval docenten zelf ontdekken waar ze naartoe gaan. Niet door vooraf al iets op te zoeken. Lege vellen papier en een pen is het enige wat je nodig hebt. Creativiteit is voor mij denken buiten de gebaande kaders. Ik geloof dat iedereen creatief kan zijn. Het is een vaardigheid die je kunt trainen, maar je moet er wel voor openstaan. Als je heel veel blokkades opwerpt is het moeilijk om creatief te zijn. Voor mij is niets zo dodelijk als bezig zijn met een verhaal en halverwege te moeten stoppen, omdat de bel gaat.

 De opdrachten

Soms is het een goed idee om te doen wat je zelf verkondigt. Ik vind het belangrijk dat docenten zelf ervaren wat de oefeningen voor effect hebben. In de klas heb je namelijk ook kinderen die niet houden van schrijven of behoefte hebben aan structuur. Als je bij jezelf merkt dat je snel bent afgeleid of geen inspiratie hebt om te schrijven, dan is het makkelijker om hier kinderen in te begeleiden.

In de materclass gingen we dan ook direct praktisch aan de slag. Iedere leeftijdsgroep kwam aan bod. In de onderbouw vertellen kinderen vaak verhalen middels en toen, en toen, en toen. Feitelijk vertellen ze steeds een klein verhaal. Hier kun je hele leuke dingen meedoen, zoals samen met leerlingen een verhaal maken in de klas. Bij de bovenbouw kun je het uitdagender maken. Voor iedere groep geldt dat het belangrijk is om bij creatief schrijven niet te letten op punten, hoofdletters en komma’s. De andere regels die je beter kunt vermijden, kun je lezen in dit blog.

In een uur tijd hebben we heel veel onderwerpen behandeld. Steeds komt hetzelfde terug, namelijk openstaan voor nieuwe manieren. Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen. Sluit aan bij de doelgroep, maar kies een andere invalshoek.

Wil jij in jouw team ook meer ruimte maken om creatief aan de slag te gaan met taal? Stuur mij een berichtje en vliegensvlug kom ik ook op jouw school een masterclass geven!

Liefs,

Saskia

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0