5 redenen om een kinderboekenschrijver uit te nodigen in je klas!

Hoe zorg je ervoor dat kinderen meer gaan lezen? Nodig een kinderboekenschrijver uit in je klas! Wereldwijd worden schrijvers uitgenodigd op scholen, bibliotheken en op vele andere plekken om lezen een impuls te geven. In deze blog benoem ik vijf redenen om een kinderboekenschrijver uit te nodigen in je klas

1. Kinderboeken gaan leven

Stel je eens voor: de kok komt hoogstpersoonlijk jouw hoofdgerecht aan tafel brengen. Hij vertelt honderduit over hoe het gerecht is gemaakt. De allerbeste pistachenoten en de basilicum komt uit eigen tuin. Klinkt geweldig toch? Het water loopt bij mij al in mijn mond. Zo is het ook met het uitnodigen van een kinderboekenschrijver. Een boek krijgt een gezicht. Kinderen weten wie het heeft geschreven. Het is net als dat de stervoetballer van Ajax op bezoek komt. Het lezen van een boek wordt een beleving.

2. Persoonlijk contact

Iedereen houdt van aandacht. Kinderen kunnen zelf vragen stellen over het boek dat ze hebben gelezen. Een auteur kan daarnaast zijn verhaal vertellen. Bijvoorbeeld hoe het verhaal tot stand is gekomen. Waar zijn inspiratie vandaan komt en dat schrijven soms ook hard werken is.

Als ik een school bezoek dan vertel ik altijd aan kinderen hoe het allemaal is ontstaan dat ik graag schrijf.
Ik ben ooit begonnen met het maken van verhalen, omdat mijn ouders uit elkaar gingen. Schrijven was voor mij een manier om mezelf te uiten. Als ik moeite had met het wisselen van huis dan schreef ik een verhaal. Ik ging verdrietige gebeurtenissen herschrijven. Dit deed ik door een positief einde te bedenken. Zo verwerkte ik wat ik had meegemaakt. Tot op de dag van vandaag schrijf ik en kun je mijn werk lezen in kinderboeken. Ik heb Avonturen in Boekenatlas geschreven, omdat ik zelf zoveel plezier heb beleefd aan lezen en schrijven in mijn jeugd. Ik denk dat ik er daarom verhalen over heb gemaakt. Schrijven blijft voor mij de perfecte manier om mij staande te houden in het leven en ik vind het geweldig dat mijn fantasie er mag zijn. Het geeft mij de mogelijkheid om te ontsnappen uit de dagelijkse sleur.

3. Kinderen kunnen schrijver worden

Veel kinderen willen tegenwoordig beroemd zijn. Youtuber, influencer, maar je kunt ook beroemd worden met boeken. Iedereen kan schrijver worden. Je moet alleen wel beginnen met schrijven en je fantasie de vrije loop laten. We hoeven niet allemaal beroemd te worden, maar het is al heel fijn als je iets kunt doen waar je plezier in hebt. Ik heb het leukste werk ter wereld, want ik vind schrijven gewoon superleuk.

4. Kinderen kunnen schrijver worden

Na afloop van een bezoek hebben kinderen een beeld van het beroep schrijver. Het blijkt dat ze daarna eerder geneigd zijn een boek te lezen van de auteur. Leraren geven aan dat ook na afloop kinderen meer blijven lezen. Ik krijg zelf vaak de vraag of ik mijn verhalen typ of met pen en papier schrijf. Ik vertel dat ik heel veel schrijf met pen en papier, omdat ik dan creatiever ben. Er gebeurt iets anders als je schrijft met de hand. Kinderen snappen hierdoor ook beter dat het goed is om op school te schrijven in plaats van typen.

Ook vertel ik dat ik geen tienen op mijn rapport had voor taal. Eerlijk gezegd heb ik nog altijd moeite met de spellingsregels van ‘t Kofschip-regel. Ik ken de regel en toch lukt het mij niet om het altijd juist toe te passen. Het is geen belemmering in mijn werk, want meerdere redacteuren lezen mijn boeken, voordat het naar de drukker gaat. 

5. Uitbreiding van het lesprogramma

Niet iedere week komt er een auteur in de klas. Het is uitstekend geschikt ter afsluiting van een lesblok of speciale themaweek. Zo heb ik bijvoorbeeld een oorlogsboek geschreven. In de periode april en mei bezoek ik extra veel scholen om meer te vertellen over mijn boek Roosendaalse kinderen in oorlogstijd. Hiervoor heb ik overlevenden gesproken die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Bij het boek zijn leskaarten gemaakt die je gratis kunt downloaden om creatief aan de slag te gaan in jouw klas. Je kunt ze hier gratis bestellen.  Het heeft geresulteerd in 7 verhalen. Soms bezoek ik ook scholen met een overlevende samen, zodat kinderen het horen van ooggetuigen.

Een schrijversbezoek geef een andere wending aan taalonderwijs. Je maakt het interactief en hebt een andere invulling voor je les dan normaal. Zo leren kinderen bij een bezoek van mij dat je niet foutloos hoeft te kunnen schrijven om schrijver te worden. Het is belangrijker dat je creatief kunt denken en een rijke fantasie hebt. Ook leren kinderen hoe ze zelf een superspannend verhaal kunnen maken.

Boek mij nu!

Wil jij in jouw klas ook een schrijver uitnodigen? Twijfel niet en vraag vrijblijvend meer informatie aan of boek direct en wie weet kom ik binnenkort bij jullie in de klas.

Liefs,
Saskia

Winkelmandje0
Er zitten geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0