fbpx

Geen tijd voor lezen? 5 voordelen van het luisteren naar een podcast

Brengt jouw kind ook veel uren door achter de televisie of Ipad? Lukt het je niet om je kind aan het lezen te krijgen? Een podcast biedt uitkomst, want kinderen houden van verhalen en het zet aan tot nieuwe ideeën.

 1. Kinderen ontwikkelen voorstellingsvermogen
  Je kunt veel bereiken met een goed en mooi verhaal. Door het luisteren naar verhalen ontwikkelen kinderen luistervaardigheid, maar ook een uitbreiding van woordenschat en wordt het concentratievermogen vergroot. Het verschil met televisie kijken en luisteren is dat je bij het laatste geen beeld ziet. Een kind kan zelf een voorstelling maken van het kasteel, zwembad of personage. Op tv is alles al een kant-en-klaar pakketje, maar bij luisteren is dit niet het geval. Kinderen maken beelden in hun hoofd terwijl er verteld wordt. Kinderen ontwikkelen verbeeldingskracht en creativiteit niet door urenlang televisie te kijken, maar door prikkelende activiteiten. Luisteren activeert de verbeeldingskracht. Een kind wordt op zichzelf aangewezen om een beeld te vormen bij het verhaal. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

   

 2. Luisterverhalen zijn voor iedereen
  Of je nu drie of honderd bent. Iedereen vindt het leuk om af en toe naar een verhaal te luisteren. Het is daarnaast een goed alternatief voor kinderen die moeite hebben om zich te concentreren bij het lezen van een boek. Ook voor kinderen met dyslexie of kinderen met een visuele beperking is een luisterverhaal een goede optie.

   

 3. Verhalen luisteren is goed voor de taalontwikkeling
  Ben je als ouder druk of heb je even teveel aan je hoofd? Praten tegen je kind is ontzettend belangrijk, maar soms wil je als ouder ook even rust. De taalontwikkeling van je kind wordt gestimuleerd door het luisteren naar een verhaal. Het is hetzelfde als voorlezen en praten tegen je kind. Het luisteren naar een verhaal is een goede afwisseling op voorlezen of het spelen van een taalspelletje.

   

 4. Het is een gezond alternatief voor tv en iPad
  Zet je je kind normaal gesproken voor de televisie als je gaat koken? Er zijn ook andere alternatieven, zoals het luisteren naar een verhaal. Het grote voordeel is dat je kind tijdens televisie kijken of spelen met de ipad niets anders kan doen. Bij het luisteren naar een verhaal zie je dat kinderen tegelijkertijd gaan kleuren of een tekening maken.

 5. Je kunt er samen van genieten
  Ben je onderweg naar familie in het noorden van het land? Je kunt samen genieten van een verhaal in de auto of tijdens een treinreis. Je kunt altijd en overal luisteren naar jouw favoriete verhaal. 

Maak kennis met podcast
Zelf proberen of een luisterverhaal iets voor je is? Luister direct samen met je kind naar het verhaal over de Edelstenenfee, Huggie de knuffelboom of ontdek samen een ander verhaal.

Luister nu naar de nieuwste aflevering!

Liefs,
Saskia

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0