Een kinderboeken schrijver op school

Een kinderboekenschrijver uitnodigen op school is altijd een goed idee.
Kinderboekenschrijvers vertellen met liefde over hun vak. Ook kunnen ze lessen geven over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Een overzicht van de meest gestelde vragen.

1. Hoe kies je een kinderboekenschrijver?

Als school wil je kinderen stimuleren om meer te lezen. Een kinderboekenschrijver kan daar zeker een bijdrage aan leveren! Zelf bezoek ik per jaar ongeveer 50 basisscholen. Vaak vertel ik over de Tweede Wereldoorlog, omdat ik Roosendaalse kinderen in oorlogstijd heb geschreven over deze periode. Ik heb overlevenden geïnterviewd die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. De verhalen van hen heb ik gebruikt voor mijn boek Roosendaalse kinderen in oorlogstijd.

Als ik lesgeef over de Tweede Wereldoorlog dan doe ik dit met een leskist. Ik merk dat leerlingen het geweldig vinden om op deze manier geschiedenisles te krijgen.

Ook geef ik vaak creatief schrijven. Sommige scholen kiezen hiervoor om schrijven op scholen een boost te geven. Bij creatief schrijven kun je als leerling niets fout doen.

Er zijn ook scholen die mij boeken tijdens de Kinderboekenweek. In de Kinderboekenweek staat lezen en schrijven centraal. Het is een geweldige week, maar er zijn nog 40 andere schoolweken.

Ik adviseer scholen altijd om goed na te denken. Waarom wil je een kinderboekenschrijver boeken? Wat is je doel?

2. Waarom een kinderboekenschrijver uitnodigen op school?

Als school doe je van alles om leerlingen aan het lezen en schrijven te krijgen. Alleen de meeste leerkrachten zijn geen schrijvers. Ik eet zelf graag bij een kok die kan vertellen over zijn gerechten. Zo werkt het ook bij schrijvers. Een bezoek van een kinderboekenschrijver heeft veel effect. Zelf merk ik dat er altijd wel een kind is dat later schrijver wil worden. Een bezoek van een schrijver maakt dan het verschil. Ook hoor ik vaak dat kinderen denken dat ze geen schrijver kunnen worden. Ze denken dat je foutloos moet kunnen schrijven. Dit is helemaal niet waar. Genoeg schrijvers hebben dyslexie en schrijven geweldige boeken. Tot slot kan het helpen dat kinderen de boeken van de schrijver gaan lezen!

3. Wat doet een kinderboekenschrijver met kinderen in de klas?

Ik vertel vaak iets over mezelf. Als kind was ik al dol op schrijven. Daarna vertel ik hoe ik kinderboekenschrijver ben geworden en iets over mijn boeken.

Daarna lees ik soms iets voor uit mijn boeken. Een andere keer ga ik met de klas aan de slag. Dit ligt eraan wat een school kiest. Ik pas mijn programma’s altijd aan. Het is afhankelijk van de tijd en aantal groepen die ik op een dag bezoek.

4. Welke klassen bezoekt een kinderboekenschrijver?

Zelf bezoek ik alle klassen. Meestal bezoek ik de bovenbouw. Dit komt, omdat ik veel geschiedenislessen geef. Soms bezoek ik ook de kleuters of middenbouw. Zelf bezoek ik liever een paar klassen. Een kind heeft niets aan een flitsbezoek van vijftien minuten. Liever neem ik de tijd voor kinderen. Mijn advies is om een paar groepen uit te kiezen. Je kunt dan inhoudelijk aan de slag met oefeningen. Je haalt dan het meeste uit een schrijversbezoek.

5. Hoelang is een kinderboekenschrijver op school?

Dit verschilt per keer. Gemiddeld ben ik 60 minuten in een klas. Soms langer, omdat we dan voorlezen, verhalen schrijven en geschiedenis behandelen.

6. Hoeveel kost een schrijversbezoek?

Een schrijversbezoek is altijd maatwerk. Soms kun je een schrijver huren via een cultuurprogramma van je stad. Het is dan goedkoper, omdat de gemeente een deel van de kosten dekt. Ook is het afhankelijk hoelang een schrijver op school is en het aantal groepen.

Ben jij enthousiast om een kinderboekenschrijver op school uit te nodigen?

Bekijk hier alle mogelijkheden of neem direct contact met mij op.

Liefs,
Saskia

Winkelmandje0
Er zitten geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0