De beste oplossing ooit om te praten over gevoelens is schrijven

Heb je thuis ook een kind dat moeilijk over gevoelens praat of het gevoel dat je tegen een muur kletst?
Kinderen vinden het soms moeilijk om gevoelens onder woorden te brengen. Het is belangrijk dat je als opvoeder regelmatig met je kind praat over de problemen waar het kind mee zit. Praten over gevoelens kan de band tussen ouder en kind versterken.

Praten over gevoelens is ingewikkeld
Een makkelijkere stap is dan ook om er eerst over te gaan schrijven. Je denkt misschien gelijk aan het bijhouden van een dagboek, maar dat hoeft niet. Regelmatig bezoek ik scholen om creatieve schrijflessen te geven. Ze mogen over alles schrijven en kiezen zelf het onderwerp. Ik merk dat iets waar het kind moeite mee heeft in het verhaaltje is verstopt. De hoofdpersoon is verdrietig of juist heel boos. Ik zie vaak de opluchting als de woorden op papier staan. Ik doe het zelf ook door boeken te schrijven.

Schrijven helpt met gevoelens
Kinderen willen vaak niet praten op de momenten dat wij ernaar vragen. Bij schrijven komt het ook niet aan bod en juist daarom is het een geschikte manier om emoties een plek te geven. Ieder kind kiest zijn moment. Het grote voordeel van schrijven is dat papier geduldig is. Een blaadje kletst niet terug. Je kunt alles opschrijven en er volgt geen oordeel.

Luisteren
Tijdens het bezoeken van klassen luister ik vooral. Ik zeg helemaal niets en laat het kind vertellen. Ieder kind is vrij om te delen wat het heeft opgeschreven, maar het hoeft niet. Ik laat wel merken dat ik luister door te hummen of te knikken. Ik weet zelf hoe moeilijk het is om sommige verhalen te delen en zal een kind dan ook niet pushen. Ik hoop vooral een veilige omgeving te creëren. Ik sta wat verder af van de kinderen en daardoor zijn ze eerder geneigd om te vertellen. Soms vertelt een kind, maar soms ook niet. We gaan dan gewoon verder met een nieuw verhaal. Het is niet nodig om er minutenlang over te praten. Wanneer je woorden hebt gegeven aan je gedachten dan heeft het een plaatsje gekregen.

Liefs,
Saskia

Winkelmandje0
Er zitten geen producten in je winkelmandje!
Verder winkelen
0