fbpx

10 redenen om iedere dag een verhaal te lezen 

Wanneer heb jij voor het laatst een boek gelezen? Een verhaal lezen zou hetzelfde moeten zijn als het checken van je Instagram stories en het poetsen van je tanden. Je moet het opnemen in je vaste routine. Ik geef je tien redenen om iedere dag te lezen!

 1.     Lezen reduceert stress
  Wetenschappers hebben ontdekt dat lezen goed is tegen stress. Al na zes minuten lezen is je stress maar liefst 68% minder. (Bron: Universiteit van Sussex)
 1.     Lezers leven langer
  Uit een onderzoek dat meer dan twaalf jaar duurde, is gebleken dat mensen die meer dan 3,5 uur per week lezen, langer leven. Dit geldt alleen als je een boek leest, en niet voor kranten en tijdschriften (Bron: Yale University School of Public Health)
 1.     Kennis
  Hoe meer je leest, hoe meer je weet. Nederland is een informatiemaatschappij. Veel mensen verdienen hun geld niet meer met fysieke arbeid, maar met kennisoverdracht. De kennisontwikkeling gaat razendsnel. Het is verleden tijd dat je veertig jaar bij dezelfde baas blijft werken. Lees boeken in jouw richting, zodat je bij blijft.
 1.     Toename woordenschat
  Je taalniveau neemt toe als je veel leest. Je zult merken dat je verschillende woorden kunt gebruiken voor een omschrijving. Het uitbreiden van je woordenschat is ook handig als je een nieuwe taal wilt leren. Dit gaat over het algemeen makkelijker als je meer woorden kent.
 1.     Onthouden
  Als je een boek leest, moet je veel onthouden. De namen van de personages, karaktereigenschappen en het plot. Door te lezen train je je geheugen. Je hersenen maken meer verbindingen als je leest, dan bij tv kijken. Lezen houdt je hersenen in goede conditie.
 1.     Focus en concentratie
  Onze spanningsboog wordt steeds korter. Een filmpje van een minuut is soms al te lang. Lukt het jou om een boek van vierhonderd pagina’s uit te lezen? Hier heb je focus en concentratie voor nodig. Het lukt niet als je continu je mail gaat checken. Het lezen van een boek kan je helpen om je concentratie te behouden. Dit helpt je ook bij alle andere taken.
 1.     Goedkoop
  Een nieuw boek is niet goedkoop. Vaak betaal je twintig euro. Gelukkig zijn er bibliotheken. Voor een paar tientjes kun je zoveel boeken lenen als je wilt. Je kunt een lezersprofiel aanmaken, waardoor je boeken kunt selecteren die bij jou passen. Iedere maand schaft een bibliotheek nieuwe boeken aan. Je kunt alle boeken vinden die je maar wilt. Een andere manier is boeken ruilen met vrienden. Heb je een paar pareltjes die je al gelezen hebt? Ruil ze met je oom, tante, vriendin of moeder.
 1.     Me-time
  Lezen betekent me-time. Schenk een kopje thee in voor jezelf. Ga lekker in de bank liggen en lezen maar! Meer heb je niet nodig. Je komt heerlijk tot rust als je leest. Het is een cadeautje aan jezelf.
 1.     Lezen kan altijd en overal
  Lezen kan op ieder moment van de dag. Je kunt lezen vanaf je mobiel, Ipad, computer of gewoon met een boek in je hand. Iedere dag heb je luttele minuten die je niet invult. Je kunt ervoor kiezen om je tijdlijn te checken, maar een andere optie is om een boek te lezen. Je hoeft er geen diploma’s voor te halen.
 1. Tijdreizen
  Heb je altijd al van tijd willen veranderen? In boeken kan het! Je kunt op dezelfde dag van de middeleeuwen naar de zeventiende eeuw. Ook kun je op een dag in Madagascar, Marokko en door de prairie crossen. Heerlijk toch! Als je leest, verveel je je nooit. Iedere dag maak je van alles mee. Je hoeft zelfs niet meer op vakantie, want je komt iedere dag op de mooiste plekken.

En.. ga je een verhaal lezen? Je hoeft niet direct te beginnen met een heel boek, maar start met een kort verhaal. Kies bijvoorbeeld voor een oorlogsverhaal.

Liefs,
Saskia

Shopping cart
There are no products in the cart!
Continue shopping
0